Son Dakika

Sporcu Beslenmesi

Sporcu Beslenmesi
Spor yapan insanların performansını etkileyen en önemli etkenlerden biri beslenmedir.
Düzenli ve dengeli beslenen sporcuların performansında ki yükselmede garanti verilmemektedir. Çünkü; bir sporcunun beslenme dışında genetik yapısı, dinlenme süresi ve antrenman seviyesi önemli etkenler arasındadır. Dengesiz ve yetersiz beslenen sporcuların performanslarında düşüş olması, sağlık açısından sıkıntı yaşayacağı ortadadır.
Düzenli ve yeterli besin alan sporcuların avantajları:
• Performansında artış,
• Antrenmanda en yüksek düzeye ulaşma,
• Konsantrasyon seviyesinin yükselmesi,
• Sakatlanma riski en az seviyeye indirgenmesi,
• Organizmada ki değişimlerin doğru ve düzenli olması,
• Sağlıklı bir bireyin vücut ağırlığı ve yağ oranına ulaşması kolaylaşır.

Beslenme; sporcuların ihtiyacı olan enerji ve besinler ile gerekli olan sıvı alımını içermektedir. Sporcu için tavsiye edilen mucizevi bir beslenme programı yoktur. Sporcuların yoğun olarak karbonhidrat değerleri yüksek olan bir diyet programı öneriler. Bunun içinde protein, vitamin ve mineralli besinlerinde takviyesi mutlaka yapılmalıdır. Yağ oranı düşük besinlerin sporcu diyetinde kullanılmasına dikkat edilmelidir.
Hangi besinler enerji sağlamaktadır?
Besinlerde en çok enerjiyi yağlar sağlamaktadır. Bunun yanında karbonhidratlar ve proteinli besinlerinde sporcu için önemli enerji kaynaklarındandır.
1 gram karbonhidrat ———— 4 kkal
1 gram protein ——————- 4 kkal
1 gram yağ ———————– 9 kkal
Bir sporcunun günlük 2000-5000 kkal arasında enerji ihtiyacını karşılaması gerekmektedir. Daha yoğun antrenman programı olan sporcuların bu aralığın daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Bu enerji dengesi sağlanmadığı durumlarda vücuttaki yağ depolarından karşılanmaktadır. Bundan dolayı kilo kaybı, kas oranında azalma ve performansta yüksek derece düşüş yaşanabilmektedir.
Sporcular için karbonhidratın önemi:
Antrenman esnasında enerjinin temel kaynağıdır. Karbonhidratlı besinler vücutta glikojen depolarında bitirmektedir. Sporcu, karbonhidrat değeri yüksek olan besinler tükettiğinde glikojen depolarını aşağı yukarı 1.5-2 kat daha yüksek seviyeye çıkarabilmektedir. Glikojen deposu ne kadar yüksek okursa performans düzeyi aynı oranda artış gösterir.
Sporla uğraşmayan (sedanter bireyler ) bir bireyde karbonhidrat sağlanan enerjinin %50-55 iken sporcu bireylerde bu oran %60-65lere çıkmaktadır. Dayanıklılık sporuyla uğraşan bireylerde ise %70 in üzerinde bir oran belirlenmiştir.
Karbonhidratların yanında yağlarında önemi yüksektir. Uzun süreli egzersizlerde enerji kaynağı olarak yağlarında kullanıldığı görülmektedir.
Proteinlerin önemi nedir?
Hücrenin yapı taşı olan proteinler aminoasitlerin bir araya gelmesiyle oluşur.
Kasların gelişiminde, dokuların onarımında önemli rol oynamaktadır. Kısacası kasların beslenmesinden sorumludur. Fazla protein alımında vücutta yağa dönüşür. Artık maddelerin vücuttan atımında böbrekler ve idrar yolu rol oynamaktadır. Bu nedenle sporcuların sıvı kabininin fazla olması gözlemlenmektedir. Proteinin fazla alımının vücutta kalsiyum atımını hızlandırır.
Protein alımının yetersizliği gözlendiği durumlarda vücudun büyümesi durur ve sporcunun yorgunluğu gözlemlenmiştir. Protein alımı %50 hayvansal besinlerden, %50 bitkisel besinlerden karşılanmalıdır.