Son Dakika

Ramazanda Spor ve Beslenme Nasıl Yapılmalıdır ?

Ramazanda Spor ve Beslenme Ramazanda Spor ve Beslenme

Ramazanda Spor ve Beslenme Nasıl Yapılmalıdır ?

Evet Ramazan ayı geldi ve spor yapan birçok kişinin kafasında deli sorular oluşmaya başladı. Krizi fırsata çevirmeyi düşünenler olduğu kadar , nasıl hacim kazanacağını yada hangi saat aralıklarında antrenman yapacağını düşünen birçok insan var. Ramazan dışında senenin kalan 11 ayında günün , kişiye göre ortalama 8 saatini uyuyup geri kalan 16 saatinde kahvaltı , öğle yemeği , akşam yemeği , sıvı tüketimi ve gün içinde aperatif tüketebiliyoruz. Ancak Ramazan ayında ise oruç  tuttuğumuz için ortalama 7 8 saat yemek yiyip, sıvı tüketebiliyoruz. Geri kalan 16 – 17 saat ise kahvaltı yemek yada sıvı tüketimi  yapamıyoruz.

Ramazanda Spor ve Beslenme

Öncelikle şunu bilmek lazım Ramazan ayında beslenme alışkanlığınız ve antrenman temponuz sekteye uğrayabilir bu çok normaldir. Sahura kalktığınız için büyük ihtimalle uyku düzeniniz etkilenecektir. Yediğiniz gıda miktarı değişebilir. İftar davetlerine giderseniz eğer orada misafir umduğunu değil bulduğunu yermiş misali önünüze geleni yemek zorunda kalabilirsiniz. Antrenman saatlerinizde değişikliler olabilir. Yaşadığınız dehidrasyondan dolayı antrenman şiddetiniz düşebilir. Ancak mümkün olduğunca antrenman yoğunluğunuzu düşürmeyin. Set veya tekrar sayılarınızda oynama yapabilirsiniz ama yoğunluğunuzu değiştirmeyin. Set aralarındaki dinlenmenizi bir miktar artırın. Ve uzun süreli nabız seviyenizi yüksek tutacak antrenmanlardan uzun durun. Daha çok aerobik antrenmanlara yönelin.İftar öncesi spor yapmakta mümkündür. Çok ağır yoğunluklu antrenmanlar ve yüksek interval antrenman tiplerinden uzak durursanız , ramazan ayında iftar öncesinde antrenman yapmanızda bir sakınca yoktur.

Tabi burada gün içindeki temponuzuda düşünmek lazım. Eğer ki iş veya gün içindeki yaşantınızın temposu çok yüksekse bu sizin fazla su kaybınıza yol açar ve üstüne birde antrenmanı eklerseniz yüksek seviyede dehidrasyon oluşur buda baş dönmesine ve bayılmanıza yol açabilir. Bu yüzden iftar öncesi spor yapmak için öncelikle gün içinde temponuza bakın.

Ve gelelim beslenme olayına. Ramazan ayında , normal dönemde  almanız gereken mineral , protein veya karbonhidrat miktarınızda bir değişime gitmeyin.

Yemek yiyeceğiniz 8 saatlik süreyi iyi planlayın. İftar sonrasında tıka basa yiyip , 1 sürahi su içip , sahurda midenizi tıka basa doldurup çok fazla su içmeyin , bunun sizin kaslarınıza zararı çok daha fazladır. En doğrusunu orucunuzu açtıktan sonra ikişer saat aralıkla gıda tüketiminde bulunmak ve her 1- 1,5 saatte 1 , ikişer bardak su içmek gerekir.

Kilo vermek isteyenler için Ramazan ayı aslında yağ yakımı için büyük bir fırsattır. Ekmek yeme olayını minimal seviye düşürüp , şekeri kesersek yağ oranımızda büyük düşüş sağlayabiliriz. İftardan sonra antrenman yapacaklar için iftarda çok aşırı yememeleri daha uygun olacaktır. İftarı yaptıktan sonra 2 – 2,5 saat sonra antrenman yapmak hem iftarda yediklerinizi sindirmenize hem de sahurda daha alacağınız besin ve sıvı tüketimini daha rahat yapmanıza yardımcı olur.

Ramazan ayında spora ara vermeyi düşünenlerede şunu söyleyebiliriz , ne olursa olsun yapacağınız en küçük hareketlilik ve egzersizler bile hiçbir şey yapmamanızdan iyidir.O yüzden spora devam edin. Hayırlı Ramazanlar ve iyi sporlar .

Interval Nedir? adlı makaleyi okumak için Tıklayınız

 

Besyo Ajans

GÖZÜMÜZ KULAĞIMIZ SİZLER İÇİN EN İYİSİNDE!